Selviäisitkö taloudellisesti jos menettäisit työkykysi? Odottamattoman harva varautunut

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jos ihminen jää työkyvyttömäksi nelikymppisenä, menettää hän noin kolmannesmiljoonan tulot. Näin tiedottaa LähiTapiola, joka on toteuttanut suomalaisille kyselyn liittyen työkyvyttömyyden riskeihin ja taloudelliseen varautumiseen. Vastausten perusteella ainoastaan 33 prosenttia on varautunut työkyvyttömyyteen.

– Onhan se hurjaa, että 59 prosenttia suomalaisista ei ole varautunut työkyvyttömyyden varalle lainkaan, sanoo johtaja Veera Lammi LähiTapiola Henkivakuutusyhtiöstä ja hämmästelee kyselyn tuloksia.

Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle jäi 17.900 suomalaista. Työkyvyttömyyseläke on keskimäärin 1.171 euroa kuukaudessa. Sillä rahalla tulisi kustantaa niin asuntolainat kuin muut kulut ja menot. Työkyvyttömyys tarkoittaa sairastelua ja terveydenhoidon kustannuksia.

– Pitäisi varmistaa, ettei työkyvyttömyys pääse yllättämään taloudellisesti. Usein ongelmana on, että menot voivat sairastelun myötä kasvaa, mutta tulot tippuvat pysyvästi, koska palkkatuloja ei tule, Lammi sanoo.

Työkyvyttömyyteen voi varautua säästämällä, sijoittamalla tai esimerkiksi vakuutuksella. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät ovat Suomessa keskimäärin 53-vuotiaita.