Ruotsalaiset tutkijat: Haiden ihosta kemikaaleja haavojen parantamiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Asiantuntijoiden mukaan haiden iholla olevia kemikaaleja voidaan todennäköisesti käyttää ihmislääketieteessä. Kemikaalien avulla pystytään parantamaan muun muassa haavoja. Esimerkiksi turskasta on jo saatu apuja ihotauteihin lääketieteessä.

Luonto hoitaa itse itseään. Maailmassa on lukuisia kasveja ja organismeja, joita voidaan hoitaa lääketieteessä keinotekoisten tuotteiden sijaan. Ruotsin Karolinska Instituten tutkijat ovat nyt vakuuttuneita siitä, että petokalojen omintakeista molekyylibiologiaa voidaan hyödyntää ihmisten ihotautien hoitamisessa.

– Haiden molekyylibiologia on ainutlaatuista. Ne eivät ole vain ympäriinsä uiskentelevia kaloja. Niillä on ainutlaatuinen biologia, ja ihmisille olisi niistä luultavasti lukuisia hyötyjä biolääketieteessä, ihotautiprofessori Jakob Wikström Karolinska Institutetista sanoo.