Naiset aikaisempaa masentuneempia ja ahdistuneempia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ennen naiset taistelivat siitä, että pääsivät kotoa töihin ja saivat luoda uraa miesten tavoin. Nyt olemme tilanteessa, jossa naisten osuus masennus- ja ahdistuneisuusdiagnooseissa on yli kaksinkertainen miehiin verrattuna. Suurin osa ongelmista johtuu suorituspaineista, koska tehtävämäärän lisääntyessä myös odotukset kasvavat.

Terveystalon tekemän analyysin mukaan mielenterveysongelmat jatkavat kasvuaan ikään ja sukupuoleen katsomatta. Sosiaalinen media pahentaa ongelmia luoden keinotekoisia mielikuvia siitä, miten asioiden pitäisi olla sen sijaan, että siellä esiteltäisiin tavallisten ihmisten elämää sen hyvine ja huonoine puolineen.

– Tänä päivänä tavallisuus ei ole enää normaalia ja erityisesti sosiaalinen media kasvattaa paineita olla superyksilö. Muistutan aina vastaanotollani, että tärkeintä on lempeys ja myötätunto itseä kohtaan, kertoo Terveystalon johtava psykologi ja psykoterapeutti Tuija Turunen.

– Naisilla voi esimerkiksi olla edelleen enemmän suorituspaineita perhearjen tai kodin pyörittämisestä oman työn lisäksi. Toisaalta naiset hakevat apua mielen ammattilaisilta miehiä enemmän, joten myös tiedämme enemmän naisiin kohdistuvista suorituspaineista, muistuttaa Turunen.