Supervillisiat leviävät holtittomasti – yksi vaarallisimmista vieraslajeista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Räjähdysmäisesti ympäri maailmaa kasvaneet villisikapopulaatiot ovat aiheuttaneet vakavia ongelmia maataloudelle. Kanadalainen supervillisika on levinnyt viime vuosien aikana nopeasti Yhdysvaltoihin. Kyseessä on tavallisen sian ja villisian risteytys ja ne voivat kasvaa jopa 270 kiloa painaviksi karjuiksi.

Supervillisiat ovat eurooppalaisten villisikojen jälkeläisiä, mutta muodostaneet kokonaan omanlaisensa kannan. Ne lisääntyvät holtittomasti ja sopeutuvat kaikenlaisiin olosuhteisiin. Aluksi tarhakarkulaisten luultiin kuolevan ensimmäiseen pakkastalveen – kävikin päinvastoin. Laji kasvatti massaa ja turkkia niin paljon, että se muuttui vaaralliseksi supervillisiaksi.

Ne aiheuttavat satovaurioita, tuhoavat luonnonympäristöjä, tuhoavat veden laatua ja voivat levittää tauteja ihmisiin, karjaan, lemmikkieläimiin ja alkuperäisiin villieläimiin. Ne syövät kaiken mitä näkevät. Yhdysvaltojen pohjoisosat ovat nyt ryhtyneet tuhoamaan supervillisikapopulaatioita järjestelmällisesti.

Minnesota, Pohjois-Dakota ja Montana sekä muut Yhdysvaltojen pohjoiset osavaltiot valmistautuvat pysäyttämään kannan kasvamisen maaperällään, Associated Press.

Mesästys ei ole keinovalikoimassa, koska villisiat ovat nopeita oppimaan ja vaihtamaan paikkaa, niin ne vaihtavat metsästäjien harmiksi päivärytminsä yöeloon. Villisioille jätetään BoarBuster-nimisiä ansoja ja jo varhaiset populaatiot pyritään jäljittämään ja hävittämään kerralla jokaista yksilöä myöten. Osavaltioissa ei hyväksytä eläinlajistoon edes tavallisia villisikoja.