Jokin törmäsi Jupiteriin – amatööriastronomi ikuisti videolle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jupiter on aurinkokunnan suurin planeetta, minkä vuoksi se vetää puoleensa asteroideja ja muita kappaleita. On jopa sanottu, että Jupiter suojelee maata. Osa kaasujättiin historian saatossa törmänneistä kappaleista olisi nimittäin voinut olla tulilinjalla kotiplaneettamme kanssa.

Jupiteriin törmäsi jälleen 15. marraskuuta suuren räjähdyksen aiheuttama kappale. Törmäyksen taltioi japanilainen harrastaja-astronomi. Video levisi viraalina Twitterinä aiemmin tunnetussa X-palvelussa.

– Jupiterissa tapahtui eilen illalla taas törmäys! Kirkas väläys on bolide, tähdenlento Jupiterin kaasukehässä. Se oli liian pieni jättääkseen jälkeensä näkyvän törmäysalueen kuten vuosina 1994 ja 2009,  planeettoihin erikoistunut tähtitieteilijä Heidi B. Hammel kertoi sosiaalisessa mediassa.

Hammel viittasi tunnettuihin vastaaviin tapauksiin, kuten Shoemaker-Levy 9 -komeetan törmäämiseen Jupiteriin vuonna 1994. Se jätti Jupiterin pinnalle tummia täpliä. Mashable-sivuston mukaan niistä yksi oli halkaisijaltaan Maapallon kokoinen.