Väsymys voi johtua raudanpuutteesta – kirjoita nämä kauppalistaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Rauta huolehtii hapen kuljetuksesta elimistössä. Jos saat liian vähän rautaa, voi seurauksena olla anemia, joka aiheuttaa esimerkiksi väsymystä. Terveystalon ravitsemusterapeutti Päivi Lassila kertoo, mitä kannattaa valita ruokakaupassa ostoskoriin raudan saannin varmistamiseksi.

1. Eläinperäinen rauta2. Palkokasvit3. C-vitamiini4. Täysjyvätuotteet5. Pähkinät

– Ruoassa on kahden tyyppistä rautaa, hemirautaa ja ei-hemirautaa. Eläinperäiset tuotteet sisältävät hemirautaa, joka imeytyy hyvin. Jos olet sekasyöjä, saat rautaa hyvin syömällä säännöllisesti lihatuotteita. Lisäksi kala, kanamunat, maksatuotteet ja verituotteet, kuten veriohukaiset sisältävät hemirautaa, Lassila kertoo.

Lisää ostoskoriisi linssejä, nyhtökauraa, papuja, seitania ja herneitä, kuten kikherneitä. Kannattaa lisätä aterialle C-vitamiinia, joka auttaa rautaa imeytymään. Valitse kaupasta mukaan C-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä, marjoja, kaalia tai perunaa.

– Täysjyväviljavalmisteet, kuten kaura ja ruis, ovat hyviä raudan lähteitä. Valitse ostoskoriisi esimerkiksi kaurapuuroa, sata prosenttista kauraleipää, ruisleipää ja täysjyväpastaa. Esimerkiksi pähkinät ja täysjyväviljainen välipalapatukka ovat oivia välipaloja, joista saa myös rautaa. Vältä nauttimasta kahvia tai teetä täysjyväviljavalmisteen kanssa, sillä ne estävät raudan imeytymistä.