Joulukuusen saa hakea valtion metsästä – näin hankit siihen luvan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joulukuusen voi noutaa kotiin valtion metsästä osassa Suomea. Joulukuusen hakuun tarvitaan etukäteen hankittava 10 euroa maksava lupa, jonka voi ostaa Metsähallituksen Eräluvat-verkkokaupasta. Joulukuusiluvan voi ostaa Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueille.

Lupa oikeuttaa hakemaan enintään kolme metriä pitkän joulukuusen valtion taloyskäytön piirissä olevista metsistä. Joulupuu noudetaan tien vierestä, korkeintaan parinkymmenen metrin etäisyydeltä tiestä. Joulupuuta ei voi hakea suojelu- tai retkeilyalueilta.

Enontekijön, Utsjoen ja Inarin kunnissa joulukuusiluvalla saa hakea joulupuuksi ainoastaan männyn. Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa lupamyyntiä ei ole, sillä alueilla on melko vähän valtion metsiä ja ne ovat hajallaan. Lisäksi osa niistä on erityiskäytössä tai suojelussa.

Luvan ostajan tulee varmistaa alueen kuuluvan Metsähallituksen metsätalouskäytössä oleviin metsiin. Sen voi tarkistaa esimerkiksi Retkikartta-palvelusta valitsemalla tason ”metsätalouden monikäyttömetsät”.