Näyttöpäätetyö rasittaa silmiä – tämä yksinkertainen sääntö auttaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ilmastointi, hämäryys, väärässä paikassa oleva näyttö ja liian vähäinen ilmakosteus aiheuttavat ongelmia silmien hyvinvoinnille. Näyttöpäätetyöskentelyssä tulee muistaa huolehtia silmien riittävästä kosteudesta ja tauottamisesta.

– Tauotusten osalta on hyvä ottaa aktiivisesti käyttöön 20-20-20 sääntö eli katsoa 20 minuutin välein, 20 sekunnin ajan vähintään 20 jalan etäisyyteen, eli noin kuuteen metriin. Myös vettä tulisi juoda riittävästi päivän aikana eikä silmätippojen käyttöä sovi unohtaa, kertoo optometristi Riikka Torvela Instrumentariumilta.

Viimeisimpien kansainvälisten tutkimusten mukaan massiiviset ruutuajat ovat suurempi riskitekijä silmien hyvinvoinnille kuin ikä. Tilastojen mukaan 18–30-vuotiailla on todettu enemmän silmä- ja näköoireita kuin vanhemmilla, ja he ovat usein oireisempia sekä oireiden määrän että voimakkuuden suhteen.

– Toisilla ajanmukaiset yleislasit hyvillä pinnoitteilla varusteltuna ovat kattava näköratkaisu, mutta ikään katsomatta näöntutkimuksessa saattaa löytyä tarvetta myös erillisille pääte-etäisyydelle räätälöidyille voimakkuuksille ja linsseille, jotka poikkeavat jokapäiväisistä käyttölaseista. Jos merkittävä osa työpäivästä kuluu päätteiden ääressä, tai muutoin viettää runsaasti aikaa digitaalisten laitteiden parissa, kannattaa optikolle mainita asiasta, Torvela jatkaa.