Aikuisten näytettävä lapsille mallia – lukekaa yhdessä kirjoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kun Suomen Pisa-tulosten matalalentoa katsoo, nousee monelle mieleen tuikitavallinen lukutaito. Eikä mikä tahansa lukutaito vaan se, kun lapsi kävelee kirjastoon, lainaa itselleen kasan kirjoja ja menee huoneeseensa lukemaan. Hän oppii uutta, uppoutuu tarinoiden maailmaan ja samalla kasvattaa keskittymiskykyä. Painetun sanan lukeminen on tutkimusten mukaan edelleen paras keino lukutaidon kehittymisessä.

Tilaa perheeseen lehtiä, lainatkaa kirjoja ja lukekaa yhdessä tietosanakirjaa. Aikuisten tehtävänä on näyttää lapsilleen esimerkkiä siitä, miten luetaan ilman älylaitteita. Joissakin perheissä illat ovat hiljaisia siksi, että jokainen on nenä kiinni kirjassa, eli painetussa sanassa, jossa käännetään ja kosketetaan sivuja. Sen jälkeen tulee unikin paremmin.

Valencian yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan painetun tekstin lukeminen parantaa tekstinymmärtämistä 6-8 kertaa paremmin kuin digitaaliselta laitteelta luetun. The Guardianin mukaan salaisuus pilee juurikin keskittymisessä. Lukeminen parantaa myös lasten sanavarastoa. Erilaiset lomat ovat paras hetki panna puhelin pölyttymään lipaston laatikkoon ja kaivaa esille ihana kirjojen kasa, jota voi kahlata läpi koko perheen voimin. Sanomalehtien, aikakausilehtien ja kirjojen lukeminen ilman häiriötekijöitä ei tee pahaa aikuisillekaan, se opettaa ainakin pysähtymään.