Googlen tekoäly: ”Kuukävelyn valokuvat ovat väärennettyjä”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Netissä kiertää tällä hetkellä viraalina video, jolla nähdään katkelma Moskovassa järjestetystä World Tour of Artificial Intelligence -tapahtumasta. Videolla on Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Sberbankin toimitusjohtaja Nikolai Gerasimenko. Putinille esiteltiin tekoälyanalyysi, joka viittaa siihen, että kuvat yhdysvaltalaisista astronauteista, jotka laskeutuvat kuuhun vuonna 1969, eivät ehkä ole aitoja.

Apollo 11 -avaruusaluksen kuulento on ollut salaliittoteorioiden kohteena vuosikymmenien ajan. Virallisen tiedon mukaan Apollo 11 oli ensimmäinen Kuun kamaralle laskeutunut miehitetty avaruuslento. Nyt Googlen tekoäly on kuitenkin analysoinut kuvia ja todennut, että kuukävelystä otetut valokuvat ovat väärennettyjä. Analyysin pohjana ovat muun muassa valokuvan kontrasti sekä valot ja varjot.

– Joten se luulee kuvan olevan väärennös?, Putin kysyy tilaisuudesta kuvatulla videolla.

– Kyllä, juuri näin. Tämä on tulos Googlen tekoälyn tekemä, eikä meidän analyysistämme, joten kyseessä ei ole harhaanjohdettu tulos. Tämä on yllättävää, mutta totta Putinille vastattiin.

– Erittäin mielenkiintoista, Putin kommentoi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekoälytyökalut ovat usein tuottaneet vääriä analyyseja ja antaneet jopa vääriä tietoja, kun niille on esitetty kysymyksiä.