Poliisikoira Kuha pelasti pikkulapsen Korpilahdella: ”Ryhtyi kaivamaan lumikasaa”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Koirien hajuaisti on tunnetusti vertaansa vailla, ja koulutettu poliisikoira osaa myös kommunikoida isäntänsä kanssa ja esimerkiksi etsiä kadonneita henkilöitä. Aatonaattona Korpilahdella poliisikoira Kuha pelasti alakouluikäisen lapsen, joka oli jäänyt lumikasan sisään lumiauran romahduttaessa kasaan kaivetun onkalon.

Hätäkeskus sai kello 22.00 ilmoituksen kadonneesta lapsesta, josta ei ollut havaintoja useaan tuntiin ja lumi oli jo peittänyt jalanjäljet. Jyväskylästä paikalle ajoi koirapartio, joka keskittyi lapsen kodin ympäristöön. Pojan omaisten mukaan kadulla oli käynyt lumiaura noin kello 20.00 aikaan illalla ja kadun päässä oli korkea lumikasa. Poliisit olivat jo kerran tutkineet koiran kanssa lumikasaa, mutta eivät havainneet siinä merkkejä kadonneesta lapsesta.

– Kasan takapuolella oli lasten tekemiiiä lumionkaloita ja koirapartio tarkasti kasan huolellisesti. Kun Kuha ei reagoinut mihinkään ja kasa oli käsin mahdoton tarkastaa, päätti partio keskittää etsintöjään lähimaastoon. Noin tunnin lenkin heitettyään koirapartio oli palaamassa autolle. Reitti kulki edellä mainitun lumikasan ohitse, poliisi kertoo.

– Koiranohjaaja päästi Kuhan vielä haistelemaan kasaa. Yhtäkkiä Kuha jähmettyi yhteen kohtaan, eikä suostunut enää jatkamaan matkaa. Kohdasta pilkotti havuja lumen läpi, joita Kuha haisteli kiinnostuneena. Koirapartiomies alkoi repimään havua ja tästä innostuneena myös Kuha ryhtyi kaivamaan lumikasaa. Hanki muuttui sen verran kovaksi, että koirapartiomies lähti hakemaan lähitalosta lapiota, poliisi jatkoi.

Koira oli jatkanut käpälillään kasan kaivamista ja esiin tuli pian kengänpohja noin kello 00.30 aikaan. Poika oli ollut siis useita tunteja jumissa lumikasan uumenissa, mutta onneksi kasaan oli jäänyt ilmatasku. Poliisit ryhtyivät kaivamaan lasta esiin ja pian hänet löydettiin tajuttomana. Lapsi alkoi virkoamaan ja paikalle saapuneessa ambulanssissa hän pystyi jo keskustelemaan.

– Lapsi oli ollut leikkimässä rakentamassaan lumiluolassa, kun auran tuoma uusi lumikuorma oli romahduttanut luolan. Lunta oli ollut lapsen päällä 1 – 1,5 metriä. Koiranohjaaja on käyttänyt Kuhan kouluttamiseen satoja tunteja ja tällaisella tehtävällä onnistuminen on paras palkinto tuosta työstä, poliisi kirjoittaa.