Miljoonat ihmiset kärsivät kroonisesta väsymysoireyhtymästä – oireita voi hoitaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kärsitkö selittämättömästä, laaja-alaisesta kivusta lihaksissa ja nivelissä? Onko sinulla usein päänsärkyä ja kognitiivisia ongelmia, kuten huomiokyvyn ja orientaation ongelmia sekä muisti- ja keskittymisvaikeuksia? Kyse saattaa olla kroonisesta väsymysoireyhtymästä.

Kroonisen väsymyksen ongelmaa ratkaisevassa kansainvälisessä verkostossa on mukana kaksi suomalaista lääkäriä, ylilääkärit Markku Sainio ja Helena Liira HUSista. Suomessa on arvioiden mukaan noin 10.000 kroonista väsymysoireyhtymää sairastavaa henkilöä. Merkittävin oire kroonisessa väsymysoireyhtymässä on pitkäkestoinen ja voimakas uupumus, jolle ei toistaiseksi ole lääketieteellistä selitystä, mutta joka eroaa selvästi normaalisti koetusta väsymyksestä.

– Suhtautuminen krooniseen väsymykseen vaihtelee ja sisältää vastakkainasettelun. Näitä tiloja voidaan vähätellä, kun sairauslöydökset puuttuvat tai niitä voidaan toisaalta pitää parantumattomina, elimellisen syyn aiheuttamina sairauksina, Sainio tietää.

Ammattilaisverkoston mukaan pitkittyneet oireet selittyvät muutoksilla aivojen hermoverkostoissa ja stressijärjestelmissä. Nämä muutokset ovat palautuvia ja niihin voidaan vaikuttaa.

– Toipuminen on tyypillisesti asteittainen prosessi, joka vaatii ponnistelua, joustavuutta, kärsivällisyyttä ja uskoa siihen, että se on mahdollista, sanoo Sainio.