Suomen tuulivoiman teho jo 6 946 megawattia – ja lisää rakennetaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tuulivoiman merkitys korostuu etenkin pörssisähköä seuraavien arjessa, kun tuulisena päivänä uskaltaa leipoa pullaa, mutta tuulettomina päivinä kärvistellään minimikulutuksella. Tuulivoima on yksi pääasiallisista tekijöistä sähkön hinnassa tänä päivänä.

Vuosi 2023 oli Suomen historian toiseksi vilkkain tuulivoimarakentamisen vuosi. Suomeen rakennettiin viime vuonna 212 uutta tuulivoimalaa, joiden yhteisteho, tosin pelkästään tuulisena päivänä, on 1 280 megawattia (MW). Suomessa on nyt 1 601 tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 6 946 MW. Vuodelle 2024 ennakoidaan noin 450 MW:n lisäystä ja vuodelle 2025 on jo tiedossa lähes 2 000 MW uutta tuulivoimakapasiteettia.

Suomen Tuulivoimayhdistyksestä kuitenkin myönnetään, että voimaloiden rakentaminen on tuuripeliä siinä missä niiden tuottokin. Vaikka rakenteilla olevat hankkeet ovat tarkasti tiedossa, siirtyvät hankkeet helposti vuodelta toiselle, aiottua aiemmaksi tai myöhemmäksi, riippuen tuuliolosuhteista.

– Voimalatoimituksissa on ollut viime aikoina myös viivästymisiä, joiden tiedetään siirtävän hankkeiden valmistumista vuodelta 2024 vuodelle 2025, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen kommentoi.

Suomesta purettiin viime vuoden aikana neljä tuulivoimalaa, joiden teho oli yhteensä 12 MW.