Tältä näyttää astronauttien salaatti – sisältää kaikki tärkeät hivenaineet

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Asiantuntijat ovat havainneet, että astronauttien kalorikulutus on korkeampaa painottomassa tilassa kuin maapallolla. Jotta avaruustehtävillä olevat astronautit saavat tarpeeksi ravinto- ja hivenaineita, tulee heidän kasvattaa omaa ruokaansa avaruusaluksella. Yksi tietty salaatti on ravinteikkaimpia aterioita, ja se voidaan valmistaa itse kasvatetuista aineksista.

American Chemical Societyn tutkijat sanovat, että ruokien tulee sisältää lehtikaalia, bataattia ja auringonkukansiemeniä, koska niissä on kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet. Avaruussalaattireseptiä voi toki testata, vaikka olisi tavallisen painovoiman piirissä. Avaruudessa ruokaa tulee kasvattaa mahdollisimman kestävällä periaatteella.

– Astronautit polttavat enemmän kaloreita kuin ihmiset maan päällä ja tarvitsevat ylimääräisiä mikroravinteita, kuten kalsiumia, pysyäkseen terveinä pitkäaikaisen mikrogravitaatioaltistuksen aikana, tutkijat muistuttavat.