Katujengi pääsi sanakirjaan – suomen kieli elää ja muuttuu

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kielitoimiston sanakirjaa päivitetään jatkuvasti ja tänä keväänä julkaistaan uusi versio. Sanakirjan vanhoja artikkeleita on päivitetty uuteen versioon peräti 1.200 kappaletta. Lisäksi kirjaan tulee yli 400 kokonaan uutta sanaa.

Uusia hakusanoja ovat esimerkiksi ansiotasoindeksi, erityisraskausvapaa, huoli-ilmoitus, isorotta, jakeluvelvoite, jatkuvapeitteinen, jokaisenoikeus, katujengi, näytösoikeudenkäynti, oirekuva, pörssisähkö, reaktiovideo ja väestötietojärjestelmä. Jokaisenoikeus on sukupuolineutraali korvike jokamiehenoikeuksille. Samoiten muut uudet sanat kuvaavat erinomaisesti suomalaisia nykypäivän ilmiöitä.

– Sanakirjatyön ytimessä onkin, että sanakirjaan otetaan vain kieleen jo vakiintuneita, keskeisiä sanoja, kertoo Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Minna Pyhälahti Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla.

Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema Kielitoimiston sanakirja on ajantasaisin yksikielinen suomen kielen sanakirja. Siinä on yli 104.000 hakusanaa, ja se kuvaa suomen nykyisen yleiskielen keskeisen sanaston.