Ravitsemusterapeutti: Selvitä nämä ennen elämäntapamuutosta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Vuodenvaihde on yleisin ajankohta elämäntapojen muokkaamiselle terveellisempään suuntaan. Kaikki lähtee liikkeelle ajattelutavan muuttamisesta, sillä muut asiat seuraavat perässä. Terveystalon ravitsemusterapeutti Sirpa Soinin vastaanotolla haitallisia ajattelumalleja puretaan nykytilan kuvaamisella ja esittämällä sopivia kysymyksiä.

– Kaikki voi olla kiinni ihan pienistä ajattelumalleista, joita ei edes pysähdy miettimään. Monesti ajatellaan esimerkiksi niin, että laihduttamiseen pitää satsata joko täysillä tai ei ollenkaan. Tämä herkästi johtaa siihen, että kuvitellaan, ettei elämäntapojen muuttamiseen ole voimavaroja tai aikaa. Tai siihen, että kun ottaa yhden tai kaksi karkkia, on sama syödä koko pussi, koska on jo tavallaan epäonnistunut.

Todellisuudessa elämäntapamuutoksessa onnistuminen nojaa perusjuttuihin: herkuttelun määrän vähentämiseen ja liikunnan lisäämiseen itselle sopivalla tavalla. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla haitallisia ajattelumalleja puretaan nykytilan kuvaamisella ja esittämällä sopivia kysymyksiä.

– Vastaanotollani käy usein asiakkaita, jotka kertovat, etteivät ole aikaisemmin puhuneet kenellekään painoonsa liittyvistä murheista tai haasteista. Puhuminen ja asioiden nykytilan läpikäynti auttavat kuitenkin näkemään mahdollisuuksia muutoksiin. Oikeiden kysymysten on tarkoitus saada asiakas pohtimaan tekemistään uusista näkökulmista, Sirpa Soini kuvailee.

Kysy itseltäsi esimerkiksi näitä kysymyksiä



• Millaisia esteitä minulla on pysyvien muutosten tekemiseen?



• Mikä olisi juuri minun tapani kiertää esteet?



• Olenko ottanut liian paljon tai liian suuria muutostavoitteita?



• Mitä silloin teen arjessani, kun tilanne on ihanteellinen?



• Ajattelenko painonpudotuksen olevan vaikeaa vai helppoa?



• Miksi ajattelen, että painonpudotus on vaikeaa?