Diabeetikoille tulossa apua hedelmälepakoilta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kalifornian yliopiston San Franciscon yksikön tutkijat pyrkivät selvittämään, kuinka hedelmälepakot pystyvät syömään valtavia määriä sokeria ilman, että sairastuvat. Hedelmälepato selviävät syömällä jopa kaksi kertaa painonsa verran sokeripitoisia hedelmiä joka päivä. Samanlainen ruokavalio saattaisi johtaa ihmisillä terveysongelmiin, kuten diabetekseen ja syöpään.

Nyt tutkijat selvittävät, voidaanko lepakkojen ominaisuuksia hyödyntää ihmisillä. Dibetestä sairastava ihminen ei pysty tuottamaan tai havaitsemaan insuliinia, mikä johtaa ongelmiin verensokerin hallinnassa. Mutta hedelmälepakoilla on oma, geneettinen järjestelmä, joka hallitsee verensokeria täydellisesti ilman ongelmia. Tutkijat yrittävät nyt oppia lepakkojen järjestelmää paremman insuliinihoidon saamiseksi ihmisille.

– Minulle lepakot edustavat supersankareita, joilla on hämmästyttäviä supervoimia, kuten kaikuluotaus, lentäminen, veren imeminen ilman hyytymistä tai hedelmien syöminen ilman diabetesta, tohtori Nadav Ahituv ihmisgenetiikan instituutin johtaja ja tutkimuksen toinen kirjoittaja Kalifornian yliopistosta sanoi.