Myytti ei pidä paikkaansa: Kaksoset eivät näytä aina samalta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaksosten päivää vietetään jo 15. kerran 2. helmikuuta, eli ”toinen toista”. Tänä vuonna päivän teemana on murtaa myyttejä, joita liittyy kaksosuuteen. Kaksoset kohtaavat useita stereotypioita päivittäin perheineen.

Osa luulee, että kaksoset näyttävät aina samalta, pukeutuvat samalla tavalla tai ovat vähintäänkin samankokoisia ja toistensa kaltaisia. Nämä väittämät eivät pidä paikkaansa. Virheellisesti voidaan myös väittää, että kaksossisarukset ovat persooniltaan täysin samanlaisia, he lukevat toistensa ajatuksia tai että heidän vanhemmillaan on aina lähtökohtaisesti raskasta.

– Me Suomen Monikkoperheet ry:ssä olemme jo vuosia yrittäneet omalta osaltamme kukistaa näitä käsityksiä tuomalla esiin kaksosuuden monia puolia sekä monikkosisarusten yksilöllisyyden huomioimisen tärkeyttä, toiminnanjohtaja Ulla Kumpula toteaa.

– Olemme tänä vuonna saaneet somevaikuttajia kampanjoimaan tämän asian puolesta. Mukana on itse kaksosia sekä kaksosten vanhempia, jotka nostavat omilla kanavillaan esiin kokemuksiaan kaksosuuden stereotypioista, Kumpula toteaa iloisena tästä yhteistyöstä.

Kaksosten päivä on Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraama juhlapäivä, ja 3.3. juhlitaan puolestaan kolmosia.