Uusi vitsaus: Laihdutuslääkkeistä raportoitu yliannostuksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Painonpudotuslääkkeiden suosio kasvaa edelleen, mutta samaan aikaan kasvaa myös niiden haittavaikutukset. Asiantuntijoiden mukaan laihdutuslääkkeiden yliannostukset yli kaksinkertaistuivat vuosien 2022 ja 2023 välillä.

Pelkästään Amerikan myrkytyskeskusten mukaan on raportoitu 3.316 lääkemyrkytystapausta semaglutidia sisältäville tuotteille 31. joulukuuta 2023 mennessä. Useimmat tapaukset johtuvat tahattomiin virheisiin annostuksessa. Semaglutidilääkkeitä on tarkoitus antaa pieninä annoksina ja niitä lisätään hitaasti neljän viikon aikana.

– Jos ihmiset hyppäävät suoraan suureen annokseen, heillä on enemmän negatiivisia sivuvaikutuksia, aiheeseen perhetyneet lääkärit kertoivat Fox News Digitalille.

Yleisimmin raportoituja yliannostusoireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, huimaus ja ripuli. Matalan verensokerin oireita ovat sekavuus, vapina, huimaus ja sydämentykytys. Lääkettä tulisi ottaa kerran viikossa, mutta osa on nauttinut sitä päivittäin. Lisäksi lääkettä on määrätty ihmisille ennätysmääriä. Sitä on saatavilla useissa eri muodoissa ja eri tuotemerkeiltä, mikä voi lisätä sekaannuksia annostuksen suhteen.

– Ozempic on pistettävä kynä, jossa on useita annoksia, kun taas Wegovy sisältää vain yhden annoksen, myrkytyskeskuksesta selvennetään.