Tutkimus: Opiskelu pidentää ihmisten elinikää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Isosta-Britanniasta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja Brasiliasta kerätyssä tutkimusaineistossa havaittiin, että aikuisen kuolleisuusriski pieneni kahdella prosentilla jokaista kokopäiväiseen koulutukseen vietettyä vuotta kohden. Toisin sanoen sananlasku pitää paikkaansa, että oppi ei ojaan kaada. Päinvastoin.

Korkeakoulutuksen suorittaminen alentaa kuolinriskiä 34 prosenttia verrattuna niihin, joilla ei ole ollenkaan muodollista koulutusta. Toisin sanoen koulutuksen merkitys elinvuosiin on yhtä merkittävä kuin koko elämän pituisella ruokavaliolla. ja se on kuin elinikäinen terveellinen ruokavalio.

Sen sijaan koulutuksen väliin jättäminen on saman tutkimuksen mukaan yhtä haitallista aikuisten terveydelle kuin runsas alkoholin juominen tai tupakointi. Tutkimuksen tehneet Norjan tiede- ja teknologiayliopiston tutkijat sanovat, että analyysi tarjoaa todisteita koulutusinvestointien lisäämiseksi maailmanlaajuisesti kuolleisuuden vähentämiseksi. Lisäksi koulutetut ihmiset ovat yleensä hyödyksi koko ihmiskunnalle tietotaitonsa ansiosta.