Vakava haittaohjelma leviää Youtubessa – varo epämääräisiä linkkejä

Digi · Tim Isokivi

Suositussa Youtube-videopalvelussa leviää yksityisiä tietoja varastava haittaohjelma. Tietoturvayhtiö Fortinet on kehottanut varovaisuuteen palvelussa jaettujen linkkien suhteen.

Youtubessa jaetuilla videoilla katsojille saatetaan luvata murrettuja versioita maksullisista sovelluksista. Mukana on linkkejä, joissa luvataan esimerkiksi Vegas Pro -videonmuokkausohjelman lautausta ilmaiseksi. Todellisuudessa koneelle latautuu linkin takaa Lumma Stealer -haittaohjelma.

Lumma Stealer kykenee ohittamaan monet tietoturvasuodattimet. Se varastaa Windows-käyttäjien yksityisiä ja arkaluonteisia tietoja, kuten kirjautumis-, järjestelmä- ja selaintietoja. Lumma Stealeria on jaettu pimeässä verkossa a Telegramin välityksellä vuodesta 2022 lähtien.