Eutanasia Suomessa vielä toistakseksi laitonta – tulevaisuutta selvitetään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston tuoreessa yhteisselvityksessä kerätään suomalaisten mielipiteitä eutanasiaan liittyen. Kansalaiskyselyssä selvitetään myös sairaanhoitajien näkemyksiä eutanasiasta ja lääkäriavusteisesta itsemurhasta.

– Lääkäreiden näkemyksiä eutanasiasta on tutkittu säännöllisin väliajoin vuodesta 1993 lähtien, viimeksi marraskuussa 2023. Sairaanhoitajien ja kansalaisten asenteita on tutkittu vuonna 2016 valmistuneessa väitöskirjassa. Ajankohtainen tieto sairaanhoitajien sekä kansalaisten näkemyksistä on merkittävää nyt käytävän yhteiskunnallisen keskustelun ja mahdollisesti tulevan päätöksenteon näkökulmista, tutkimusryhmästä kerrotaan.

Kyselyyn on mahdollista vastata 10. maaliskuuta saakka. Tutkimuksen alustavia tuloksia on tarkoitus julkaista kesällä 2024. Eutanasia on sallittu useissa Euroopan maissa tietyn ehdoin.