Finnair ryhtyy punnitsemaan matkustajiaan

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lentoyhtiö Finnair alkaa punnitsemaan matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kyseessä on kuitenkin vapaaehtoinen toimenpide, jonka tavoitteena on kerätä dataa matkustajien ja käsimatkatavaroiden keskipainosta. Finnairin mukaan tietoja kerätään punnitsemalla asiakkaita käsimatkatavararoineen anonyymisti.

Mittauksia tehdään sekä Euroopan-lennoilla lentoaseman Schengen-alueella että kaukolennoilla non-Schengen-puolella. Kiertävä mittauspiste sijaitsee valikoitujen lentojen lähtöporttien läheisyydessä. Mittauksissa tietokantaan kirjataan asiakkaan ja käsimatkatavaran yhteispaino, asiakkaan ikä, sukupuoli ja matkustusluokka. Henkilötietoja ei kysytä.

Vaa’an lukeman näkee tiedotteen mukaan vain mittauspisteellä työskentelevä asiakaspalvelija. Jokaisella lentokoneella on enimmäispaino, jota ei voi ylittää turvallisuuden takaamiseksi. Painoon lasketaan itse koneen painon lisäksi muun muassa polttoaineen, matkatavaran ja rahdin, vessojen ja matkustajien paino. Matkustajien ja käsimatkatavaroiden paino huomioidaan käyttämällä ilmailuviranomaisten vahvistamia keskiarvopainoja.

Finnair on käyttänyt vuodesta 2018 lähtien omien mittausten perusteella määriteltyjä keskiarvopainoja. Yhteiseurooppalaisen Ilmailumääräykset edellyttävät mittausten uusimista viiden vuoden välein. Edelliset mittaukset tehtiin vuosina 2017 ja 2018.