Tutkimus selvitti: Nämä koirarodut elävät pisimpään

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Brittiläisessä tutkimuksessa on selvitetty, minkälaiset koirarodut elävät pisimpään. Pitkäikäisimpiä vaikuttavat olevan pienet, pitkäkuonoiset rodut. Lyhytkuonoiset koirat ovat puolestaan vaarassa menehtyä muita aikaisemmin.

Tutkimuksessa analysoitiin yhteensä 584 734 koirasta Iso-Britanniassa kerättyjä tietoja. Huomioon otettiin paitsi eläinten koko, myös niiden kasvojen muoto ja sukupuoli. Tutkimuksen perusteella rotukoirista pisimpään elävän pitkäkuonoiset ja pienet narttukoirat, joiden keskimääräinen elinikä oli 13,3 vuotta.

Viime vuosina muodikkaiden lyhytkuonoisten koirien keskimääräinen elinikä oli 11,2 vuotta. Lyhyen eliniän riski oli noin 40 prosenttia suurempi kuin kuonon koolta keskimittaisten rotujen, kuten spanielien tapauksessa.

Tutkimustietojen perusteella pisimpään elävät lancashirenkarjakoirat, joiden keskimääräinen elinikä on 15,4 vuotta. Seuraavaksi pisin elinikäennuste on tiibetinspanielilla, 15,2 vuotta, ja bolognesella, 14,9 vuotta. Kärkisijoilla olivat myös shiba inu, papillon, ihasa apso ja mäyräkoira.

Liverpool John Moores Universityn tiedotteen mukaan lyhyin elinikäennuste on kaukasiankoiralla, keskimäärin 5,4 vuotta. Kanariandoggit puolestaan elävät keskimäärin 7,7 vuotta ja cane corsot 8,1 vuotta. Tutkimus julkaistiin kokonaisuudessaan Scientific Reports -tiedejulkaisussa.