Satelliitti syöksyy maahan keskiviikkona – saattaa pudota Suomeen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

ERS-2-nimisen satelliitin ennustetaan putoavan alas keskiviikkona 21. helmikuuta. On olemassa mahdollisuus, että putoamisalue tulee sijaitsemaan Suomessa.

ERS-2 laukaistiin Maata kiertävälle radalle vuonna 1995. Kyseessä on Euroopan avaruusjärjestö ESAn kaukokarkoitussatelliitti, jota käytettiin muun muassa merten, jäätiköiden ja ilmakehän tutkimukseen. ERS-2 poistettiin käytöstä syyskuussa 2011.

Satelliitin liikkeitä seurataan tiiviisti ESAn toimesta, ja avaruusjärjestön sivuilta selviää muun muassa arvioitu putoamisajankohta. Tiistai-iltapäivästä satelliitin arvioitiin putoavan keskiviikkona 21. helmikuuta noin kello 22:53 Suomen aikaa. Ennusteen epävarmuus on noin 10 tuntia kumpaankin suuntaan.

Satelliitin odotetaan alkavan hajota osiin noin 80 kilometrin korkeudessa. Todennäköisesti vain pieni osa siitä selviää Maan kamaralle asti. Suomessa satelliitin liikkeitä seurataan tiiviisti Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen toimesta.

Satelliitin ratakierroksista on kulkee Suomen ylitse. Maanmittauslaitoksen asiaa koskevan tiedotteen mukaan mahdollisuus sen osien putoamisesta Suomeen on pieni. Riski joutua putoavan avaruusromun alle on niin ikään vähäinen.