Rikkaat suomalaiset muuttavat pois maasta – syynä liian kireä verotus

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on vaikeaa rikastua työtä tekemällä tai yritystoiminnassa menestymällä. Jos kuitenkin kohtaa satumaisen onnen ja saa kerrytettyä omaisuutta sukanvarteen, ovat naapurit kateellisia ja verottaja ahnas. Yhä useammin varakkaat muuttavat maihin, joissa rikastuminen on sallittua – tai jopa suotavaa koko kansantalouden edun nimissä.

Finnwatchin tuore seurantaraportti osoittaa, että paljon omaisuustuloja saaneet muuttavat Suomesta huomattavasti muita useammin Sveitsin, Singaporen ja Arabiemiraattien kaltaisiin veroparatiiseihin. Selvityksen mukaan nimenomaan verosuunnittelulla on vaikutusta muuttokohteiden valintaan. Yli 50.000 euroa vuodessa omaisuustuloja saaneiden muutot suuntautuivat huomattavasti muita useammin muun muassa Sveitsiin, Singaporeen, Arabiemiraatteihin, Luxemburgiin ja Kyprokselle. Nämä maat eivät verota sijoitusomaisuuden myyntivoittoja kuin poikkeustapauksissa.

– Suomen lainsäädännön puutteet kannustavat muuttamaan veroparatiisiin ennen omaisuuden realisointia. Näin toimimalla erittäin varakas henkilö voi välttää kokonaan sijoitusomaisuuden myynnistä normaalisti perittävät verot, kertoo Finnwatchin veroasiasiantuntija Saara Hietanen.

Osa maista jopa kilpailee rikkaista maahanmuuttajista kiinnittämällä huomiota erityisvero-ohjelmiin. Tämä on suora veronmenetys Suomelle. Portugalin suosio veroparatiisimaana on sen sijaan romahtanut Suomen irtisanottua maiden välisen verosopimuksen.