Nyt tuli varoitus: Lumi painaa katoilla nyt tavallista enemmän

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on tällä hetkellä tavallista painavampaa lunta esimerkiksi Keski-Suomen alueella. Nyt on aika poistaa lumet katoilta sortumisvaaran vuoksi. Erityisesti suuret hallit ja maneesit ovat vaarassa, mikäli lumen vesiarvo ja kinoksen paksuus kasvavat entisestään.

Keski-Suomen ELY-keskus muistuttaa nyrkkisäännöstä, jonka mukaan 50 senttimetrin lumikerros hallien katoilla ja 20 senttimetrin kerros kuplahallien katoilla saattaa aiheuttaa sortumavaaran. Sortumavaaraan riittää, että tämä määrä on kasaantunut vaikka vain yhteen pienempään osaan kattoa.

– Omakoti- ja rivitaloasujien kuitenkaan ei tarvitse huolestua lumen määrästä tai painosta. Omakotitalot ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Niiden osalta suurimmat riskit liittyvät lumen pudottajien putoamiseen sekä katolta putoavan lumimassan aiheuttamiin henkilövahinkoihin, Keski-Suomen ELY-keskuksen vesistötarkastaja Petteri Kemppi tiedottaa.