Joensuuhun nousi aidon sinivalaan kokoinen lumiveistos

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman suurin eläin on sinivalas. Merissä elävät sinivalaat on luokiteltu uhanalaiseksi, koska se metsästettiin sukupuuton partaalle 1900-luvulla ennen rauhoittamista. Sinivalaita on nähty joskus jopa Suomen edustalla, Itämerellä.

Joensuussa toteutettiin taannoin mahtipontinen hanke, jossa rakennettiin sinivalaan luminen kopio. Teoksen avulla halutaan herättää keskustelua merten tilasta ja valaiden elinympäristöstä. Sinivalaslumiveistos nousi Joensuun Botaniaan tammikuun aikana.

– Suurin ihmisen mittaama sinivalas on ollut 33,6 metriä pitkä. Tähtäsimme lumivalaan kanssa samaan mittakaavaan. Tämä on tietääksemme ensimmäinen kerta, kun sinivalas rakennetaan lumesta mittakaavassa 1:1, sanoo Joensuun Botanian puutarhayrittäjä Kari Kola.

Talvella 2022 Botanian talvipuutarhaan rakennettiin 15 Pääsiäissaaren Moai-patsaiden lumista kopiota alkuperäisessä koossaan. Talvella 2021 talvipuutarhaan rakennettiin ikonisen Stonehengen luminen kopio ”Snowhenge”, sekin alkuperäisessä koossaan. Lumisen sinivalaan tekeminen alkoi joulukuun puolivälissä. Viimeistelyt toteutetaan viikon 4 alkupuolella, ja taideteos ”Snow Whale” on valmis perjantaina 26. tammikuuta.