Uskomaton ennustus väittää: ”New York City jää veden alle jo 2030-luvulla”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen New York City, joka tarkoittaa suomalaisille lähinnä Manhattanin saarta ja sen ympärillä olevia manneralueita, väitetään joutuvan veden alle jo seuraavalla vuosikymmenellä. Ennusteen mukaan New Yorkissa merenpinta nousee peräti 15-23 senttimetriä jo tulevien vuosien aikana.

New Yorkin osavaltion ympäristönsuojeluministeriön (DEC) tekemä arvio väittää, että vedenpinta nousee dramaattisesti seuraavien vuosikymmenten aikana jättäen suuren kaupunkikeskittymän veden alle. Tämä uhkakuva vaikuttaa jo nyt alueen asukkaisiin ja päätöksentekoon. Esimerkiksi Hudsonjoen pinnan uskotaan nousevan vuoteen 2080 mennessä yhteensä 115 senttimetriä. Tämä tarkoittaa ankaraa säätelyä alueella ja todennäköisesti jonkinlaisia ilmastomaksuja.

– Merenpinnan nousu on yksi suorimmista ja havaittavimmista ilmastonmuutoksen vaikutuksista New Yorkissa. DEC:n on lain mukaan kehitettävä tieteellisen näytön pohjalta merenpinnan nousuennusteita ohjaamaan päätöksentekoa ja lupamenettelyjä kaikkein riskialttiimmilla alueilla, DEC väittää lausunnossaan New York Postin mukaan.