Kevätjäillä pitää nyt olla tarkkana: ”Kantavuuden arviointi hankalaa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jäällä liikkuminen vaatii tähän vuodenaikaan erityistä tarkkaavaisuutta. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) tiedotteen mukaan petollisten kevätjäiden aika on alkanut varsinkin Etelä-Suomessa.

– Jään kantavuuden arviointi on hankalaa ja virhearvioinnin voi tehdä kuka vaan. Yleisesti luullaan, että jään pinta on yhtä paksu kaikkialta – ei se ole. Kaikissa jääkansissa on heikkoja kohtia, joita saattaa olla vaikea havaita, tiedotteessa kerrotaan.

Jäät alkavat auringon säteilyn lisääntyessä haurastua ja sulaa. Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainion mukaan kevätjää ei ole yhtä kestävää kuin syksyinen jää. Järvien vapautuminen jäistä alkaa etelässä lähiviikkojen aikana.

Kevätjää on petollista, sillä paksunkin jääkerroksen kantavuus voi heiketä nopeasti ja huomaamattomasti. Vielä aamulla kulkijan alla kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla vaarallisen heikkoa. Kevätjäille ei siis kannata lähteä ilman turvavarusteita.

SUH suosittelee ottamaan jäälle vähintään kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit. Mukana tulisi olla myös kaveri, kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseksi sekä vesitiiviiseen reppuun pakatut vaihtovaatteet ja kännykkä, mahdollisesti myös kuivapuku. SUH on julkaissut myös videon, jossa opastetaan liikkumaan turvallisesti jäällä.