Himoksen vuokramökissä pidettiin 200 hengen bileet – poliisi epäilee rikosta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Jämsän Himoksella sijainneessa vuokramökissä järjestettiin noin 200 nuoren juhlat helmikuussa. Koska kyseessä on ollut osallistujamäärältään suurempi tapahtuma ja se on vaikuttanut ympäristöön, on kyseessä ollut luvanvarainen yleisötapahtuma. Lupia ei kuitenkaan haettu, sen sijaan mökkibileisiin oli myyty pääsylippuja.

-Asiassa on syytä epäillä, että eräässä vuokramökissä on järjestetty tilaisuus, mihin on myyty lippuja ja mistä ei ole poliisille ennakkoon ilmoitettu. Tilaisuus päättyi siihen, että poliisi poisti arvionsa mukaan noin 200 henkilöä kyseiseltä mökiltä. Asiaa tutkitaan epäiltynä kokoontumisrikkomuksena. Muut mahdolliset rikosnimikkeet tarkentuvat myöhemmin, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Veli-Pekka Välisaari.

Mökkibileet järjestettiin 10.-11. helmikuuta. Poliisi muistuttaa, että tilaisuudesta olisi pitänyt tehdä yleisötilaisuusilmoitus ja sen liitteeksi muun muassa tapahtuman järjestäjän yhteystiedot, selvitys tapahtumasta ja sen ohjelmasta, järjestämispaikan omistajan lupa paikan käyttämiseen tilaisuudessa, arvioitu yleisömäärä, tapahtuman ajankohta, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, tieto mahdollisesta anniskelusta, tieto mahdollisesta vastuuvakuutuksesta, suunnitelma mahdollisista liikennejärjestelyistä sekä tiedot muista tapahtuman mahdollisista erityispiirteistä.

– Tämänkaltaiset mökkijuhlat voivat vaarantavat merkittävästi yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Esimerkiksi 10 hengen mökki ei ole missään mielessä turvallinen paikka järjestää juhlia näin suurelle joukolle ihmisiä ja jos tästä olisi tieto poliisille asianmukaisesti toimitettu, olisi tähän turvallisuuteen varmasti puututtu. Esimerkiksi hätäpoistumisen mahdollistamiseksi majoitustiloille on asetettu enimmäishenkilömäärät, eikä näitä määriä sovi ylenkatsoa. Samoin tuollaisen ihmismäärän osalta yksittäinen mökin vuokraaja ei pysty vastaamaan järjestyksen ylläpidosta, toteaa Pöntinen.

– Poliisi kohtaa Himoksen alueella valitettavan säännöllisesti tällaisia mökkijuhlia, jotka jostain syystä ovat karanneet niitä järjestäneiden tahojen hallinnasta. On hyvin tavallista, että mökkiin pyrkii ulkopuolisia henkilöitä tai itse juhlaväen joukossa alkaa alkoholin ja muita päihteiden nauttimisen jälkeen tappeluja ja muita häiriöitä. Tällainen yhteinen hauskanpito kaveriporukalla ei ole missään nimessä kiellettyä, mutta erityisesti niissä tilanteissa, kun tällaisia juhlia aletaan mainostamaan ja tekemään niistä sitä kautta julkisia, kasvavat riskit erilaisille häiriöille merkittävästi, toteaa alueen komisario Teemu Karhunen.