Muurahaiset maistuvat kinuskilta – tutkijat suosittelevat mausteeksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat havainneet, että tietyt muurahaiset maistuvat herkulliselta. Niissä on heidän mukaansa pähkinäinen, sitruunainen ja karamellimainen jälkimaku, joten niitä voisi käyttää joissakin aterioissa vaihtoehtoisina ainesosina. Tavallisilla mustilla muurahaisilla on hapan maku, ja niitä voidaan käyttää jauhettuna sitruunamehun korvikkeena joissakin resepteissä.

Hyönteiset eivät sovi luonnollisestikaan vegaanista ruokavaliota noudattaville, vaikkakin ne ovat ekologista ravintoa itse kalastetun kalan, metsästetyn luonnonriistan tai muun lähiruoan tapaan. Suomalaista suosimalla tukee samalla oman kotimaan yrittäjyyttä ja toimeentuloa. Herkullisia muurahaisia ei valitettavasti saa kovinkaan läheltä kotimaatamme, joten ne pitäisi rahdata pitkän matkan päästä soijapapujen ja tiettyjen tofujen tyyliin.

San Diego State Universityn tutkimusta johtanut Changqi Liu sanoi, että Saharan eteläpuolella Afrikassa ja Etelä-Aasiassa tavatuilla kutojamuurahaisilla on pähkinämakea ja kinuskia muistuttava maku pyratsiineina ja pyrroleina tunnettujen orgaanisten yhdisteiden vuoksi. On väitetty, että hyönteiset voisivat olla ympäristöystävällinen proteiinin lähde. Suomalaisten tulisi tutkia, voiko hyvältä maistuvia hyönteisiä kasvattaa ekologisesti myös Suomessa.

– En halua ihmisten tuntevan, että he tekevät uhrauksen syömällä hyönteisiä. Haluan osoittaa, että ne maistuvat todella hyvältä, samalla kun ne ovat ravitsevia ja hyviä ympäristölle, Changqi Liu sanoi.