Tutkimus: Älä käytä lämmintä hanavettä juomiseen tai ruoanlaittoon

Koti & Asuminen Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Suomalainen hanavesi on yleisesti puhdasta ja hyvälaatuista, mutta lämmintä vettä ei suositella käytettäväksi juomiseen tai ruoanlaittoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan syynä on lämpimässä käyttövedessä ilmenevä kemikaali.

THL:n tutkimuksen mukaan taloyhtiöiden lämpimään käyttöveteen liukeni putkiremontin jälkeen bisfenoli A-kemikaalia. Taloyhtiöiden kylmään talousveteen sitä ei sen sijaan liuennut. Tutkimuksessa oli mukana 10 taloyhtiötä eri puolilla maata.

– Juomiseen ja ruuanlaittoon ei pidä ottaa hanasta lämmintä vettä, vaan kylmäksi juoksutettua vettä. Vettä juoksuttamalla voi pienentää sekä putkistomateriaaleista veteen mahdollisesti liuenneiden kemikaalien että mikrobien, kuten bakteerien ja homeiden, aiheuttamia terveysriskejä, kertoo tiedotteessa THL:n erikoistutkija Jani Koponen.

Bisfenoli A:lla voi olla haitallisia terveysvaikutuksia. Se voi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan haitata immuunijärjestelmää. Se määritellään lisääntymismyrkyksi sekä hormonitoimintaa häiritseväksi aineeksi.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää pääosin viemäriputkien, mutta joissai taloyhtiöiden tapauksessa myös käyttövesiputkiston pinnoitukseen käytettävän epoksipinnoitteen vaikutusta käyttöveden bisfenoli A -pitoisuuksiin. Vesinäytteet otettiin vuoden 2022 lopulla. Seuraavaksi THL aikoo selvittää, mikä vaikutus lämpimän veden bisfenoli A -pitoisuudella on ihmisten altistumiselle.