Poliisi paljasti: Tällaiset polkupyörät varkaiden suosiossa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisin tietoon tulleiden ja vakuutusyhtiöiden korvaamien varastettujen polkupyörien lukumäärät laskivat vuonna 2023. Määrä on ollut laskussa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Finanssiala ry:n tiedotteen mukaan korvausmäärät ovat kuitenkin kääntyneet taas nousuun.

Polkupyörävarkaita kiinnostavat erityisesti sähköpyörät ja kalliit erikoispyörät, kuten maastopyörät. Sähköpyörien osuus varastetuista pyöristä oli viime vuonna 15 prosenttia. Vielä vuonna 2021 osuus oli noin 4 prosenttia.

– Käytettyä pyörää ostaessa tulee aina vaatia myyjältä alkuperäinen osto- tai takuukuitti. On epärealistista ajatella, että jopa tuhansien eurojen menopelin ostaja olisi vain ’heittänyt kuitin roskiin’. Pyöräkellareihin murtautuminen on kannattavaa puuhaa niin kauan kuin varastetuille pyörille on ostajia, muistuttaa Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen tiedotteessa.

Vakuutusyhtiöt korvasivat 13 865 varastettua pyörää vuonna 2023. Edellisvuonna luku oli 15 068. Poliisille ilmoitettiin 16 840 varastettua pyörää, kun vielä edellisvuonna vastaava luku oli 17 253.

Finanssiala ry:n mukaan pyörä tulisi aina parkkiin laittaessa lukita rungosta kiinteään esineeseen. Tämä ei koske vain arvokkaita pyöriä, sillä pyörävarkaille kelpaa mikä tahansa polkupyörä. Sähköpyörästä on syytä ottaa myös akku mukaan.