Laihdutuslääkkeistä vain väliaikainen apu – vain elämäntapamuutos tekee pysyviä tuloksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Laihdutuslääkkeet ovat nyt suosittuja, mutta Mehiläisen asiantuntijalääkärit muistuttavat, ettei yksi lääke ratkaise ongelmia. Lääkkeet ovat kuitenkin oivana apuna elämäntapamuutosten käynnistämisessä.

– Semaglutidiin pohjautuva lääke toimii kaksoisvaikutteisesti: se tasapainottaa sokeritasapainoa tehostamalla haiman toimintaa sekä lisää kylläisyyden tunnetta auttaen sitä kautta painonhallinnassa. Semaglutidiin pohjautuvan lääkkeen on todettu olevan aiempia lääkkeitä tehokkaampi, toteaa Mehiläisen diabeteslääkäri Atte Vadén.

Yksittäiset pistokset tai lääkekuurit eivät saa ketään laihtumaan pysyvästi. Semaglutidi on tarkoitettu pääsääntöisesti jatkuvaan käyttöön ja monilla paino nousee takaisin lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen. Vadén näkee, että semaglutidi kuitenkin ohjaa kohti terveellisempiä elämäntapoja.

– Lääke auttaa ihmistä syömään fiksummin. Jotta olo säilyy hyvänä, täytyy syödä säännöllisemmin ja tehdä terveellisempiä ruokavalintoja. Mutta kun puhutaan diabeteksen ja valtimotautien hoidosta, ei pelkkä lääke tee terveeksi, hän sanoo.