Lapset on luotu liikkumaan – liikkumattomuus jäykistää verisuonet

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen, Oxfordin, Bristolin ja Exeterin yliopistojen toteuttaman tutkimuksen mukaan lasten liikkumattomuus on tuhoisaa terveydelle. Liikkumattomuus lisää valtimoiden jäykistymistä, joka voi viitata varhaisiin verisuonimuutoksiin. Kevyt liikunta voi kuitenkin vähentää riskiä.

Nyt julkaistu tutkimus on tähän asti laajin ja pitkäkestoisin, jossa on seurattu lapsuudesta alkaen liikuntaa ja paikallaanoloa liikemittarilla ja mitattu valtimoiden jäykistymistä. Seuranta kesti 13 vuotta ja siihen osallistui 1.339 lasta ja nuorta. Arviolta yhdellä tuhannesta nuoresta oli merkittäviä verisuonimuutoksia liikkumattomuudesta johtuen. Vähintään kolme tuntia kevyttä liikuntaa päivittäin esti kuitenkin valtimoiden jäykistymisen ja verisuonimuutokset

– Viimeaikaisten tutkimusten valossa liikkumattomuus on luultua haitallisempaa lasten terveydelle, toteaa lääkäri, kliinisen epidemiologian ja lasten terveyden dosentti Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopistosta.

Aiemmassa tutkimuksessa samasta aineistosta on havaittu liikkumatta vietetyn ajan lisääntyneen lapsuuden ja varhaisaikuisuuden välillä noin kuudesta yhdeksään tuntiin päivässä, mikä lisäsi lihavuuden, rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden, matala-asteisen tulehdustilan ja sydämen liikakasvun riskiä. Lisäksi valtimoiden jäykistymisen on todettu lisäävän lihavuuden, insuliiniresistenssin, kohonneen verenpaineen, metabolisen oireyhtymän ja varhaisten sydänmuutosten riskiä lapsilla ja nuorilla.