Uusi luottorekisteri listaa sinunkin luottosi ja lainasi

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Positiivinen luottotietorekisteri on uusi, huhtikuun alussa avattu rekisteri, johon kootaan tiedot yksityishenkilöiden luotoista. Rekisterin tavoitteena on parantaa luotonantajien kykyä arvioida luotonhakijoiden luottokelpoisuutta. Samalla yksityishenkilöt voivat paremmin hallita omaa talouttaan ja siten torjua kotitalouksien ylivelkaantumista.

Luotonantajat, kuten pankit, tarkistavat rekisteristä lainaa hakevan henkilön lainatilanteen. Siten he pystyvät aiempaa paremmin arvioimaan ihmisten maksukykyä. Rekisterin tavoitteena on ehkäistä ylivelkaantumista ja tuoda luotonantajille aiempaa enemmän ajantasaista tietoa luottopäätöksen tueksi. Yksityishenkilöille rekisteri tarjoaa näkymän omiin luottoihinsa sekä asunto- ja opintolainoihin. Tämä auttaa oman taloudellisen tilanteen kartoittamisessa.

– Jos sähköisessä asiointipalvelussasi ei näy kaikkia luottojasi, kyse saattaa olla siitä, ettei kyseinen luotonantaja ole vielä saanut kaikkia tietoja ilmoitettua rekisteriimme. Jos huomaat omissa luotoissasi puutteita, odota rauhassa – luotonantajat päivittävät tietojaan rekisteriin jatkuvasti. Puutteista ei tarvitse olla yhteydessä positiiviseen luottotietorekisteriin tai Verohallintoon, sanoo hankejohtaja Aino Sarakorpi.