Helsingin piinaavan hajun syy saattoi selvitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingissä on ihmetelty useampana päivänä outoa hajua, jonka alkuperä oli mysteeri. Rikkiä muistuttavaa hajua havaittiin pääkaupunkiseudulla sunnuntaina 31. maaliskuuta ja jälleen 7. huhtikuuta. Nyt hajun syy on saattanut selvitä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan haju on todennäköisesti peräisin Latviassa sijaitsevalta Kemerin luonnonpuistoalueelta. Sääolosuhteet ovat olleet otolliset rikkiyhdisteiden ilmaan nousemiselle luonnonpuiston soilla. Yhdisteiden hajua on päässyt keväisessä ilmassa leviämään aina Suomen etelärannikolle saakka.

Suossa muodostuneet yhdisteet ovat muhineet lumikerroksen alla talven ajan. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan yhdisteitä vapautuu levään myötä kerralla runsaammin. Korpela kertoo STT:lle, ettei epämiellyttävästä hajusta ole ihmisille terveyshaittaa.