VATT: Makeisvero vähensi virvoitusjuomien nauttimista – makeisten ja jäätelön ei

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomessa on käytössä vuonna 2011 käyttöön otettu makeisvero. Sitä korotettiin vuonna 2012. Tutkimustulosten perusteella terveyspohjaisilla veroilla voidaan ohjata kulutusta terveellisempään suuntaan vain, jos verotetuille tuotteille on tarjolla läheinen korvaava ja terveellisempi tuote, johon vero ei kohdistu.

Vuonna 2014 makeisveroa korotettiin sokerillisille virvoitusjuomille, mutta jätettiin sokerittomien virvoitusjuomien vero ennalleen. Seurauksena sokerillisten juomien kulutus väheni ja sokerittomien juomien kulutus kasvoi niin, että virvoitusjuomien kulutus kokonaisuutena säilyi samana. Makeisveron käyttöönotto tai poisto eivät vaikuttaneet merkittävästi makeisten ja jäätelön kulutukseen.

Asiantuntijoiden mukaanlaajojen valmisteverojen kulutuksen ohjausvaikutuksesta terveellisempään suuntaan ei ole löytynyt tutkimusnäyttöä. Jos hyödyt jäävät hyvin pieniksi, on uusista terveysveroista enemmän haittaa kuin hyötyä. Raportin ovat tehneet VATT:n ja Verotutkimuksen huippuyksikkö FIT:n tutkimusprofessori Tuomas Kosonen, Laboren tutkija Sami Jysmä ja Swansean yliopiston (UK) apulaisprofessori Riikka Savolainen.