Punkit ovat nyt heränneet – muistathan tarkistaa lemmikkisi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Punkkien torjuntaan lemmikkieläimille voi käyttää paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja. Punkkikarkotteita myydään eläinklinikoilla ja apteekeissa ja monet niistä auttavat torjumaan myös muita hyönteisiä, kuten hyttysiä ja kirppuja. Lemmikille kannattaa antaa punkkikarkote jo varhain keväällä, heti lämpötilan noustessa yli +5 asteen, ja jatkaa suojaa pitkälle syksyyn saakka.

Lemmikkien saapuessa ulkoa sisään on niille syytä suorittaa punkkitarkistus, jotta niitä ei kulkeutuisi sisälle. Agria Eläinvakuutus kertoo, että osa punkkivälitteisten sairauksien tutkimuksista ei kuulu lemmikkivakuutuksen korvausalaan. Punkit on hyvä poistaa mahdollisimman pian, sillä yleensä infektio leviää lemmikkiin vasta, kun punkki on ollut kiinnittyneenä yli 24 tuntia. Oireita voi ilmetä myöhemmin esimerkiksi ruokahaluttomuutena, kuumeena, väsymyksenä tai velttoutena.

– Tärkeintä on pyrkiä ehkäisemään punkkien kiinnittymistä lemmikkiin. Punkkien levittämät sairaudet voivat aiheuttaa vakavia oireita ja esimerkiksi borrelioosi voi kroonistua, jolloin sen hoito on haastavaa, kertoo Agria Eläinvakuutuksen maajohtaja, ELL Heidi M. Elomaa.