Ympäristöjärjestö väittää: ”Ikea käyttää Romanian ikimetsien puuta”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhä useampi suomalainen on ymmärtänyt kierrättämisen merkityksen. Hyvä niin, sillä kulutus on kestämätöntä. Moni suosii huonekaluhankinnoissa vanhoja ja täysipuisia kalusteita, jotka on helppo huoltaa ja tuunata haluamakseen. Lisäksi ne ovat erittäin pitkäikäisiä.

Osa kuitenkin haluaa kotiinsa massatuotettua lastulevyä. Greenpeacen tuore selvitys väittää, että Ikean suosikkituotteita valmistavat yritykset käyttävät tuotteisiinsa puuta, joka on hakattu Karpaattien vuoriston ikimetsistä Romaniasta. Selvityksen mukaan puuta käyttävien valmistajien tekemiä tuotteita löytyi tavaratalosta myös Suomen Vantaalta. Puuta on hakattu jopa suojelualueilta ja sitä on käytetty pinnasänkyihin ja INGOLF-tuoleihin.

– Vanhat metsät ovat elintärkeitä koko planeetalle, ja ne on suojeltava välittömästi. Ikean täytyy lunastaa omat kestävyyslupauksensa ja puhdistaa toimitusketjunsa vanhojen metsien tuholta, sanoo Greenpeacen Keski- ja Itä-Euroopan monimuotoisuusasiantuntija Robert Cyglicki.