Älä houkuttele karhuja kotisi pihalle – näin ehkäiset ei-toivottuja vierailuja

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Karhut heräilevät talviuniltaan tyypillisesti maalis-huhtikuussa. Pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä, sillä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot ja luonnosta ravintoa on vaikea löytää alkukeväällä. Eläimet saattavatkin päätyä ihmisasumusten tuntumaan helppojen herkkujen toivossa.

Riistakeskus suosittelee karhualueella asuvia tarkistamaan, että lintujen ruokintapaikka on siisti ja suojaamaan lemmikkien ruoat karhuilta. Roska-astian ja kompostin sisällön ei pitäisi olla helposti karhun ulottuvilla, ja ruokajätteiden laittamista roska-astiaan tulisi välttää. Pihapiiriin ei kannata haudata perkuutähteitä tai muita jätteitä, eikä pitää lähettyvillä pienpetohaaskoja.

Pihassa vieraileva karhu tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti. Tämä onnistu yleensä aiheuttamalla kovaa ääntä asuinrakennuksen suojasta. Jos karhu ei poistu asutuksen piiristä ja tilanne uhkaa turvallisuutta, voi yhteyttä ottaa hätänumeroon 112.

Suomen riistakeskuksen tiedotteen mukaan on tärkeää, etteivät karhut totu tarpeettomasti ihmisten läsnäoloon. Mahdolliset karhuhavainnot suositellaan ilmoittamaan, erityisesti pentueiden tapauksessa.