Mies sairasti koronaa yli puolentoista vuoden ajan

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Hollantilainen mies kärsi harvinaisen sitkeästä koronaviruksen aiheuttamasta taudista. Tauti koitui lopulta hänen kohtalokseen. Mies oli menehtyessään 72-vuotias. Hollantilaismies sairastui saatuaan tartunnan koronaviruksen omicron-variantista helmikuussa 2022.

Hän sairasti koronainfektiota peräti 613 vuorokauden ajan. Time-lehden mukaan potilas kärsi ennestään verisairaudesta, minkä vuoksi rokotteet eivät suojanneet häntä virukselta.

Amsterdamilaisessa sairaalassa hoidetulta potilaalta otetut näytteet paljastivat, että miehen saama koronavirus oli mutatoitunut erityisen ärhäkkääksi ja hoitokeinoja kestäväksi. Virus ehti muuntautua miehen elimistössä sairauden aikana yli 50 kertaa. Kyseessä oli pitkäaikaisin tunnettu koronainfektio.

Potilaan mutatoituneen koronaviruksen ei tiedetä tarttuneen muihin ihmisiin. Tutkijoiden mukaan tapaus kuitenkin osoittaa, kuinka pitkittyneet infektiot mahdollistavat viruksen muuntautumisen huolestuttavilla tavoilla.