Kansainvälinen matkustustrendi kuulostaa ihan suomalaiselta mökkeilyltä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomessa on tuikitavallista, että lähdetään lomailemaan mökille viikoksi yksin tai perheen kanssa. Kaikilla mökeillä ei ole sähköä tai juoksevaa vettä, mutta se juuri tekee pysähtymisestä parasta. Saa nauttia luonnosta ilman häiriötekijöitä.

Yllättäen tämä on nyt trendikästä. Yhä useammat etsivät pakopaikkaa arjen digitaalisesta kaaoksesta ja ihmisett lähtevät etenkin yksin lomailemaan. Pinterestin kesän 2024 matkaraportissa lukee, että syrjäiset kohteet ilman muita ihmisiä houkuttelevat eniten. Kyseessä on ilmiö nimeltään Quiet Life Travel.

Rauhallisuus on nyt meriitti, jota matkaajat kaipaavat hektisen elämän keskelle. Hiljaisten matkakohteiden haut ovat lisääntyneet yli 50 prosentilla. Hiljainen elämä, quiet life -hakusanalla, on nyt 530 prosenttia enemmän kiinnostusta vuoteen 2023 verrattuna. Ihmiset haluavat digitaalisen detoxin.

– Yksimatkailu on vapauttavaa, sillä se antaa yksinoikeuden suunnitella reittinsä, tahtinsa ja prioriteettinsa ilman kompromisseja. Puhutaan yleisen hyvinvoinnin löytämisestä, olipa kyseessä syrjäisen rannan hiljaisuus tai rauhallinen maaseutumaisema.

Matka voi sisältää metsäkävelyjä, saaristoelämää, kylätunnelmia, mökkejä metsässä, kansallispuistoja ja maaseutua. Eli juuri kaikkea sitä, mitä Suomesta löytyy. Nyt on matkailuyrittäjillä tuhannen taalan paikka ottaa trendistä hyöty irti ja tarjota monipuolisen ja kirjavan ohjelman sijaan rauhallisuutta, luontoa ja makoisia yöunia.