Taivaalla voi näkyä erikoisesti liikkuva lentokone – tästä on kyse

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Taivaalla voi tämän kevään aikana nähdä lentokoneen, joka liikkuu pidemmän aikaa edestakaisin. Kyseessä ei todennäköisesti ole vieraan vallan vakoilukone tai vastaava syy huolestua. Sen sijaan kyseessä on luultavasti ilmakuvausta Maanmittauslaitokselle suorittava kone.

Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi on käynnistynyt. Sen myötä ensimmäiset kuvauskoneet voi nähdä Inkoon ja Kotkan alueilla. Kevään aikana kone liitelee myös esimerkiksi Merikarvian, Ilomantsin ja Sodankylän yläpuolella.

Kuvaukset aloitetaan Suomen eteläosissa. Kevätkauden kuvausten käynnistyminen nimittäin edellyttää, että lumet ovat jo sulaneet. Tänä vuonna ilmakuvattavaa aluetta on yhteensä 128 000 neliökilometrin edestä ja laserkeilattavaa aluetta 62 000 neliökilometrin edestä.

Maanmittauslaitoksen tiedotteen mukaan ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toimijoille. Ilmakuvat tulevat kenen tahansa katsottaviksi Karttapaikka-verkkopalvelussa. Kuvauspaikat ja kuvausten eteneminen ovat nähtävissä Maanmittauslaitoksen tuotannon tilannekartalla.