Kirjastojen yhteinen e-kirjasto aukesi

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen kirjastojen yhteinen e-kirjasto avautui maanantaina 29. huhtikuuta. Sen myötä yleisten kirjastojen digiaineisto löytyy samasta osoitteesta. Palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhdessä yleisten kirjastojen kanssa.

Palvelua voivat käyttää ne suomalaiset, joiden kotikunta on liittynyt e-kirjastoon. STT:n mukaan liittyneitä kuntia on nyt yli 200, ja ne kattavat noin 85 prosenttia Suomen asukkaista. Lisää kuntia liittyy mukaan ensi vuoden alussa.

Tuoreimpia suosikkikirjoja ei todennäköisesti pääse lukemaan tai kuuntelemaan e-kirjastossa jonottamatta niitä ensin. Palvelulla ei yritetä haastaa kirjabisnestä tai kaupallisia äänikirjapalkintoja. Kirjastoilla ei myöskään ole varaa hankkia rajattomasti digiaineistojen käyttöoikeuksia.

E-kirjasto-sovellus ilmestyi ladattavaksi sovelluskauppoihin maanantaina. Palvelun käyttöönotto vaatii vahvan tunnistautumisen sähköisesti esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Tämän jälkeen käyttäjä luo oman tunnuksen, jonka avulla sisään kirjaudutaan jatkossa.