Paavo Nurmi saa oman juhlarahan Pariisin olympialaisiin

Urheilu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin lyödään neljä juhlarahaa, joita koristaa suomalaisen kestävyysjuoksija Paavo Nurmen kuva. Suomalaislegenda voitti vuonna 1924 järjestetyissä Pariisin olympialaisissa viisi kultamitalia. Juhlarahoja Suomessa myyvän Monetan mukaan ulkomaalaisiin juhalarahoihin ei ole aiemmin lyöty suomalaisten kuvia.

– On erittäin poikkeuksellista, että eurorahoissa kuvataan toisen maan merkkihenkilö. Jos tällaisia rahoja on, yleensä nämä merkkihenkilöt ovat muuttaneet syntymänsä jälkeen ja luoneet esimerkiksi merkittävän tieteellisen uran sitten uudessa kotimaassaan, kertoo Monetan toimitusjohtaja Mia Mäkelä tiedotteessa.

Neljästä Monnaie de Parisin lyömästä Paavo Nurmi -teemaisesta juhlarahasta kolme on kultaisia. Neljäs raha on 25 sentin arvoinen perusmetalliraha. Olympiarahojen perinne on peräisin Helsingin olympialaisista, jotka järjestettiin vuonna 1952.