Uusi järjestelmä ennustaa korallien tauteja – uusi työkalu luonnonsuojeluun

Matkailu · Terhi Piiroinen

Havaijin yliopiston Mānoa Hawaiʻi Institute of Marine Biologyn (HIMB) johtama tutkimus on luonut uuden työkalun korallitaudin ennustamiseen. Kyseessä on lähes reaaliajassa toimiva ja usean ekologisen tekijän huomioon ottava järjestelmä, mikä auttaa luonnonsuojelijoita oikea-aikaisesti. Ennustusjärjestelmä auttaa tärkeiden toimenpiteiden aloittamista.

Yli puoli miljardia ihmistä on riippuvaisia maapallon koralliriutoista. Uudet järjestelmät auttavat korallien selviytymistä. Ekologiset ennusteet ovat tärkeitä työkaluja meren ekosysteemien säilyttämisessä ja hallinnassa. Multi-Factor Coral Disease Risk -niminen järjestelmä ennustaa kahden taudin riskejä Keski- ja Länsi-Tyynenmeren riutoilla sekä Australian itärannikolla.

Koralliriutat ovat biologisesti monimuotoisin ja lajirikkain meriekosysteemi maapallolla. Ne ovat kulttuurisesti tärkeitä alkuperäiskansoille kaikkialla maailmassa, ja ne tarjoavat ruokaa, työpaikkoja, virkistystä, lääkkeitä ja suojaa rannikkoa myrskyiltä ja eroosiolta.

– Olemme todella innoissamme tästä uudesta työkalusta. Tutkijat voivat käyttää tätä työkalua tehdäkseen päätöksiä korallien terveyden hallinnasta, samalla tavalla kuin käytämme sääennusteita päättäessämme, kuinka pakata tulevaa matkaa varten, Jamie Caldwell Princetonin yliopiston High Meadows Environmental Institutesta sanoi EurekAlertin mukaan.