Huolestuttava tutkimustulos: Uniongelmista kärsivät tekevät muita enemmän väkivaltarikoksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreet tutkimustilastot Yhdysvalloista ovat paljastaneet, että unettomuudesta kärsivät ihmiset tekevät kahdeksan kertaa todennäköisemmin murhan kuin he, jotka nukkuvat yönsä hyvin. Erityistä tilastossa on se, että murha tapahtuu tyypillisimmin uniongelmaisen kohdalla kello kahden aikaan yöllä.

Tutkijat havaitsiva hälyttävä yhteyden unettomuuden ja murhien tekoajan välillä. Asiantuntijat sanovat, että uniongelmista kärsivät ovat emotionaalisesti epätasapainoisia, ja siten myös todennäköisemmin väkivaltaisia muita kohtaan. Öisin valvominen vahingoittaa aivojen päätöksentekotoimintoja ja vähentää rationaalista ajattelua etenkin yöllä, jolloin negatiiviset tunteet ovat usein huipussaan.

– Unenpuute voi akuutisti heikentää rationaalista ajattelua, mikä voi johtaa impulsiiviseen käyttäytymiseen haavoittuvissa yksilöissä. Harvat tutkimukset ovat tarkastelleet vuorokaudenajan vaikutuksia väkivaltarikollisuudesta. Tulevat tutkimukset voisivat selvittää, mitä aivoissa tarkalleen tapahtuu ja mikä altistaa ihmiset tällaisille riskeille, ja voivatko näyttöön perustuvat strategiat parantaa unta ja vähentää yöaikaista hereilläoloa, jotta voitaisiin vähentää riskejä ja ehkäistä näitä traagisia seurauksia, sanoi unen ja vuorokausirytmien asiantuntija mielenterveyssairauksissa Arizonan yliopistosta, tohtori Andrew Tubbs.