Allergiakohtaus voi pilata festarit – näin ehkäiset ongelmat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yritäpä siinä sitten nauttia festivaaleista, kun nenä ja silmät vuotavat, vatsaa vääntää ja paarma on purrut pakarasta. Jalkojen välissäkin punottaa oudosti edellisyön lemmenleikeistä. Kaiken kruunaa auringon polttama iho, jossa pelkkä t-paita aiheuttaa kivuliasta tuntemusta. Yksi neuvo: Ennakoi.

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry neuvoo, että kesän festivaaleille kannattaa varautua oikeanmukaisilla lääkeaineilla jo etukäteen, jotta allergiaoireet eivät pilaa tunnelmaa. Keskikesällä kukkivat heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Heinänuhaan voi käyttää antihistamiinia, allergiasilmätippoja ja nenäsuihketta. Festareilla on usein tarjolla katuruokia, joiden ainesosia on vaikea saada selville.

– Ruoka-allergisen kannattaakin varmuuden vuoksi ottaa festareille omat eväät mukaan. Tee itsellesi maailman parhaat festarieväät, joista kaveritkin ovat kateellisia, neuvoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.

Erityisesti drinkit ja juomasekoitukset voivat sisältää allergisoivia ainesosia. Vilja-allergiselle oireita voi aiheuttaa väkevät juomat, joiden raaka-aine on vilja, sekä ohra- ja mallasoluet. Viinissäkin voi olla jäämiä esimerkiksi munasta, kalasta tai vehnästä.

– Kesä on rakkauden aikaa ja kivoilla festareilla voi hormonit hyrrätä. Jos olet allerginen lateksille eli luonnonkumille, varaa mukaan lateksittomia kondomeja. Kosmetiikka-allerginen varautuu puolestaan seksiin hajusteettomilla liukuvoiteilla, ettei saa ikäviä oireita, Ijäs vinkkaa.

Jos festarit pidetään paikassa, missä on paljon hyönteisiä, voi antihistamiinia käyttää ennakoivasti ennen lähtöä. Paras tapa suojautua hyönteisiltä ja auringolta on pukeutua ihon peittävästi ja pysytellä varjossa.